Προφίλ Δήμου Έδεσσας

Ο Δήμος Έδεσσας είναι Δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με πρωτεύουσα την Έδεσσα. Ο Δήμος συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων  Έδεσσας και Βεγορίτιδας.  Διαθέτει σημαντική έκταση 611,366 km2  και ένα πλήθος 31 οικισμών, στους οποίους σύμφωνα με την απογραφή του 2021 διαμένουν 26.336 κάτοικοι.

Ο Δήμος Έδεσσας έχε σημαντική αγροτική παραγωγή (περί του 20% της απασχόλησης) και εκτάσεις, καθώς και πλούσιο υδατικό δυναμικό. Οι   εκτάσεις   που   περιλαμβάνει   ο   Δήμος   αποτελούν   την   κοιλάδα   που   διαμορφώνει    η λίμνη Βεγορίτιδα, ο υγρότοπος Άγρα-Βρυτών-Νησίου και ο  Εδεσσαίος (Βόδας) ποταμός, ο  οποίος  ευθύνεται  και  για  την  διαμόρφωση  του  ανάγλυφου  της  περιοχής  με  κυριότερο  το μοναδικό παγκόσμια γεωλογικό σύμπλεγμα των καταρρακτών της Έδεσσας μέσα στο κέντρο της πόλης  της Έδεσσας. Βορειοδυτικά ο Δήμος Έδεσσας αναπτύσσεται στις παρυφές  του όρους Βόρας –Καϊμάκτσαλάν το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας από όπου πηγάζουν οι  βασικότεροι  χείμαρροι και ρέματα που συνθέτουν το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής, ενώ νοτιοδυτικά αναπτύσσεται  το  όρος  Βέρμιο  εξίσου  σημαντική  οροσειρά  στην  Κεντρική  Μακεδονία

Η πόλη της  Έδεσσας είναι το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής με πληθυσμό 18.229 (απογραφή 2011), και συγκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. Δ.Ο.Υ., Κτηματική Υπηρεσία, Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ), γεγονός που οδηγεί σε  εισροές –  μετακινήσεις πολιτών και από άλλους δήμους (π.χ. λοιποί Δήμοι του Νομού, Αλμωπίας, Πέλλας και Σκύδρας) για την καθημερινή εξυπηρέτησή τους.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το τουριστικό προϊόν του  Δήμου (π.χ. καταρράκτες και παραδοσιακή συνοικία “Βαρόσι” εντός της πόλης της Έδεσσας, πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, παραδοσιακός οικισμός Αγ. Αθανασίου, λίμνη Βεγορίτιδα κλπ.).

Διαθέτει περί τις 15.400 κατοικίες, εκ των οποίων το 73% είναι προ το 2000, ενώ το 64% του συνόλου των κατοικιών αφορά διαμερίσματα σε πολυκατοικίες.

Σχετικά με το ενεργειακό προφίλ, ο Δήμος Έδεσσας και τα νομικά του πρόσωπα διαθέτουν περί τα 125 κτίρια, με κατανάλωση 6.104 MWh ενέργειας το 2016. Αντιστοίχως ο Δήμος Έδεσσας διαθέτει στόλο περίπου 50 οχημάτων με κατανάλωση ενέργειας 840 MWh. Η κατανάλωση ενέργειας στον τομέα των κατοικιών του Δήμου ανέρχεται σε 211.264 MWh, ενώ αντίστοιχα στον τομέα των μεταφορών σε 137.987 MWh. Τέλος η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην περιοχή του Δήμου ανήλθε σε 16Wh το 2016.